Onze docenten

Opgeleid in de Suzuki-methode

Maak kennis met onze docenten

Suzuki-docenten zijn speciaal opgeleid voor het werken met jonge kinderen en gebruiken allemaal dezelfde methode en hetzelfde repertoire. De Accademia heeft een aantal vaste viooldocenten. Soms assisteren docenten in opleiding.

Regelmatig rouleren docenten in de groepslessen, wat voor de leerlingen tegelijk spannend en vertrouwd is, aangezien de wijze van werken en het repertoire bekend is.

Ook komen geregeld gastdocenten uit het buitenland om een workshop te geven. Omdat de Suzuki-methode internationaal hetzelfde is, zorgt dat niet voor een taalbarrière.

Johannes Lievaart

(alt-)viooldocent
Suzuki violin Teacher Trainer (ESA)

Johannes Lievaart studeerde bij Gijs Beths sr., Louis Metz en Tibor Berkovits. Na enige jaren Utrechts Symphonie Orkest heeft hij zich helemaal gewijd aan het lesgeven (viool en altviool), het leiden van jeugdorkesten en het geven van methodieklessen. Cursussen volgde hij bij o.m. Jaap Schröder, Paul Rolland, Sheila Nelson, Kato Havas en Rami Shevelov. Sinds 1983 houdt hij zich bezig met de Suzuki-methodiek. Hij volgde de opleiding van het British Suzuki Institute en vervolgde die met een studie bij Shinichi Suzuki zelf in Japan, waar hij driemaal enige tijd is geweest. Ook volgde hij een Suzuki-altvioolcursus bij William Preucill. Hij is teacher trainer en examinator bij de European Suzuki Association.

Johannes Lievaart geeft Suzuki viool- en altvioollessen in Utrecht.

Inki Varga

(alt-)viooldocente

Inki begon op 4-jarige leeftijd met vioollessen. Later studeerde zij bij Keiko Wataya, Johan Berkhemer en Benzion Shamir aan resp. het Utrechts, Hilversums en Rotterdams Conservatorium. Zij behaalde zowel het diploma Docerend als Uitvoerend Musicus. Gedurende haar studie en erna volgde ze verschillende masterclasses bij o.a. Ivry Gitlis, Zachar Bron, het Orpheus-, Bergonzi- en Daniël-kwartet, Donald Weilerstein en Olivier Charlier. Naast haar werk als freelancer voor verschillende Nederlandse orkesten en kamermuziekensembles is Inki al 25 jaar vast lid van het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Zij treedt hiermee op in de grote concertzalen in binnen- en buitenland met solisten als Janine Jansen, Thomas Hampson, Murrey Perahia, Maxim Vengerov en vele anderen. Met een aantal leden van Amsterdam Sinfonietta verzorgt Inki de speciale kleutervoorstellingen Kleutersinfonietta in het Concertgebouw. Muziekeducatie is een belangrijk onderdeel van haar werk, ook op scholen met speciale projecten vanuit Kunst Centraal.

Zij geeft vioolles sinds 1992 en is als Suzuki-docent sinds 2008 verbonden aan de Accademia.

Inki geeft Suzuki viool- en altvioollessen in Vleuten-De Meern, Utrecht Leidsche Rijn.

Hanna Matthijsse

viooldocente

Hanna Matthijsse groeide op in Grande Prairie, Canada, en begon op 4-jarige leeftijd accordeon te spelen. Later nam ze de viool ter hand via het schoolstrijkersprogramma met Norris Berg en begon ze op 14-jarige leeftijd les te geven.

Zij studeerde aan de Glenn Gould School of The Royal Conservatory of Music, Toronto, en de University of Western Ontario, London, waar ze de gouden medaille van haar afstudeerklas kreeg. Haar belangrijkste docenten zijn Gwen Thompson, Mayumi Seiler, Paul Kantor en Tom Johnson.

Hanna heeft deelgenomen aan festivals in Banff, Orford en Domain Forget en heeft opgetreden in masterclasses met gerenommeerde artiesten als Andres Cardenes, James Ehnes, Mauricio Fuks, Sidney Harth, Sylvia Rosenberg, Ian Swensen, en het Tokyo Strijkkwartet.

Hanna woonde vele jaren in Toronto en gaf er les en trad op met ensembles, zoals Via Salzburg Chamber Orchestra, Hamilton Philharmonic, Thunder Bay Symphony Orchestra.

In 2011 verhuisde ze naar Amsterdam en momenteel volgt ze haar Suzuki-docentenopleiding bij Johannes Lievaart in Utrecht.

Hanna geeft Suzuki-vioollessen in Amsterdam en Utrecht.

Arwen Terlou

viooldocente

Terlou Arwen Terlou (1977, Utrecht) kreeg haar eerste vioollessen op negenjarige leeftijd van Johannes Lievaart. Later volgde zij lessen bij Lex Korff de Gidts aan de Jong Talent opleiding van het Utrechts Conservatorium. Zij vervolgde haar studie aan het conservatorium bij Eeva Koskinen en Jaring Walta. Daarna studeerde zij bij Ilya Grubert bij wie zij in 2002 afstudeerde. Arwen had al tijdens haar studietijd veel affiniteit met lesgeven;  zij begon hiermee rond haar twintigste. Zij volgde masterclasses bij onder meer bij Viktor Liberman en Charles- André Linale.

Sinds 2002 remplaceert zij in verscheidene Nederlandse orkesten, momenteel voornamelijk in Het Balletorkest. Tevens heeft Arwen veel ervaring op het gebied van kamermuziek en is zij inmiddels ruim twintig jaar werkzaam als viooldocente.

In 2020 startte zij met de Suzuki teacher training waarvan zij inmiddels twee levels heeft afgerond.

Marieke de Vos

(alt-)viooldocent

Marieke de Vos studeerde aanvankelijk psychologie aan de RU Groningen en daarna viool bij Jeannelotte Hertzberger, bij wie zij in 1992 afstudeerde. Tijdens haar conservatoriumtijd was zij actief in ensembles voor eigentijdse muziek (Gamma) en geïmproviseerde muziek (Amsterdam Drama van Maurice Horsthuis). Later trad zij op als concertmeester bij de Utrechtse Bachcantates en freelance bij diverse orkesten. Zij geeft momenteel les aan Markant, de muziekschool in Apeldoorn, en in haar woonplaats Amersfoort. In 1997 kwam zij in aanraking met de Suzuki-methode tijdens een concertdag van de Accademia Filarmonica; hier studeerde zij in 2009 af.

Marieke de Vos geeft Suzuki viool- en altvioollessen in Amersfoort.

(Gast-)docenten uit het recente verleden:

Koen Rens (België), 2024
Gwen Thompson-Robinow (Canada), 2023
Jan Matthiesen (Denemarken), 2022, 2017, 2016, 2015, 2014
Lilja Hjaltedottir (IJsland), 2021
Judith Verona (Spanje, Nederland), 2020, 2019, 2018
Peter Nys (België), 2019
Michaela Zirnbauer (Duitsland), 2019
Lisa Jacobs (Nederland), 2019
Tim Kliphuis (Nederland), 2019
Veerle van Gorp (België), 2019
Hellen Brunner (Engeland), 2018
Jan Matthiesen (Denemarken), 2017, 2016, 2015, 2014
Heather Clemson (Engeland),  2016, 2015
Barbara Parham (Engeland), 2015
Martin Rüttimann (Zwitserland), 2014
Wim Meuris (België)
Wilfried van Gorp (België)
Koen Rens (België)